Εσωτερική & εξωτερική θερμομόνωση: Κορυφαίες επιλογές θερμομόνωσης ταράτσας & τοίχου

Η θερμομόνωση χαρίζει το αίσθημα της άνεσης στη ζέστη και στο κρύο. Πώς;

Πολλά σπίτια ξοδεύουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και πολλά χρήματα για να ζεσταθούν και να δροσιστούν ανάλογα με την εποχή. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να μειωθεί με την θερμομόνωση κτηρίου η οποία επιβραδύνει την πορεία της θερμότητας μέσα στις επιφάνειες όπως είναι οι τοίχοι, οι στέγες, τα κουφώματα και η ταράτσα, η οποία αποτελεί το πιο εκτεθειμένο σημείο του κτηρίου.

Με τη θερμομόνωση καλύπτονται οι οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες του περιβλήματος του κτηρίου, μέσω των οποίων υπάρχουν θερμικές ροές. Οι απώλειες θερμότητας το χειμώνα και οι εισροές θερμικών φορτίων το καλοκαίρι μειώνονται, ελαττώνοντας τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα.

Σεβασμός στο περιβάλλον 

Με την θερμομόνωση μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα το περιβάλλον να μην πλήττεται. Στην χώρα μας το 30% μόνο των κτηρίων έχει θερμομονωθεί με ένα μεγάλο μέρος από αυτά να είναι πλημμελώς θερμομονωμένο, στοιχίζοντας έτσι στο περιβάλλον.

Συνολικά Πλεονεκτήματα 

Θερμομόνωση τοίχου ή επιφάνειας σημαίνει οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας. Μερικά από τα πλεονεκτήματα που επιφέρει είναι η αντοχή στις τοιχοποιίες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κτηρίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αύξηση της αξίας του ακινήτου, η καλύτερη προστασία από τις ρωγμές, η καταπολέμηση της μούχλας κ.α.

Πότε να κάνετε τη θερμομόνωση

Το ειδικό συνεργείο της Monotech έρχεται στον χώρο σας για μία αρχική μελέτη όλες τις εποχές του χρόνου. Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν οι εργασίες εξαρτάται από το σύστημα που θα επιλεγεί στην εξωτερική θερμομόνωση, στην εσωτερική θερμομόνωση ή την θερμομόνωση ταράτσας και από την περιοχή που βρίσκεται το κτήριο.

Τι είναι η θερμομόνωση;

Το πιο απλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτός ο όρος θερμομόνωση, είναι το θερμός. Το θερμός είναι ένα δοχείο θερμομονωμένο. Ανάμεσα στα τοιχώματά του έχει τοποθετηθεί υλικό σαν την θερμομόνωση. Έτσι τα υγρά που τοποθετούμε μέσα στο θερμός, διατηρούνται κρύα ή ζεστά για αρκετή ώρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κτήριο. Όταν είναι έχει καλή θερμόμονωση, αυτό διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα για αρκετές ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να έχουν θερμομονωθεί οι περισσότερες, αν όχι όλες του οι επιφάνειες.

Από τη στιγμή που αυτό επιτευχθεί, αυξάνεται και ο χρόνος ζωής του κτηρίου. Αν στο κτήριο έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη μόνωση τότε δεν καταπονείται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι έχει αποκλείσει έναν από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης, διαρκώντας πολλά χρόνια. Τέλος, η θερμομόνωση με τα σωστά ανθεκτικά υλικά εξασφαλίζει ένα υγιεινό και ιδανικό περιβάλλον για όσους κατοικούν μέσα σε αυτό.

Το ενδεδειγμένο σημείο, στο οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η θερμομόνωση είναι στο εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου, πάνω από την πλάκα σκυροδέματος και έξω από τον τοίχο και τα δοκάρια. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται και η θερμοχωρητικότητα του κτηρίου.

Το αποτέλεσμα με απλά λόγια; Σβήνοντας το καλοριφέρ τις χειμωνιάτικες μέρες, οι τοίχοι έχουν συγκρατήσει την θερμοκρασία, η οποία επιστρέφει προς τα μέσα (θερμική ακτινοβολία), παρατείνοντας το διάστημα που θα μείνει ζεστό το σπίτι, εξοικονομώντας σημαντική ενέργεια.

Ποια υλικά είναι θερμομονωτικά και ποια πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Η θερμομόνωση επιτυγχάνεται από υλικά που εγκλωβίζουν ακίνητο αέρα. Γι΄ αυτό και όλα τα θερμομονωτικά υλικά έχουν μεγάλο πάχος και είναι ελαφριά. Υπάρχουν αρκετοί τύποι τέτοιων υλικών η επιλογή τους εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους. Μερικές είναι η περιοχή που έχει χτιστεί το κτήριο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Στα δώματα – ταράτσες όπου ένα κτήριο συνήθως παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες, το θερμομονωτικό υλικό απαιτείται να έχει μεγαλύτερο πάχος από τους τοίχους. Είναι μία από τις βασικές αρχές στην θερμομόνωση.

Η σωστή εφαρμογή των ανθεκτικών υλικών είναι μεγίστης σημασίας, ειδικά στις εξωτερικές όψεις όπου παρατηρείται απώλεια θερμότητας όταν έχει κρύο και αύξηση θερμότητας όταν έχει ζέστη.

Η Monotech επιλέγει τα πιο σύγχρονα, ασφαλή και πιστοποιημένα θερμομονωτικά υλικά, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη μόνωση με θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης, υαλοπλέγματος, διακοσμητικού σοβά και άλλων υλικών που επιλέγονται μετά την βασική μελέτη του κάθε κτηρίου.

Υπάρχουν θερμομονωτικά χρώματα;

Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν μόνο ψυχρά χρώματα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία περισσότερο από τα κοινά χρώματα αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα υλικά ειδικά για θερμομόνωση

Τι είναι η ανεστραμμένη μόνωση και τι η συμβατική;

Ανεστραμμένη ονομάζεται η μόνωση στην οποία η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται πάνω από την υγρομονωτική. Αν συμβαίνει το αντίθετο τότε ονομάζεται η θερμομόνωση ονομάζεται συμβατική.

Συμβατική

Στις οροφές των κτηρίων η συμβατική θερμομόνωση είναι η καλύτερη επιλογή ανεξαρτήτως της μορφής οροφής. Συνήθως μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα θερμομονωτικά υλικά. Η στεγάνωση γίνεται πάνω από τη θερμομόνωση, αποτρέποντας τη ροή του νερού. Οι ταράτσες που έχουν μονωθεί συμβατικά είναι βατές και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο η συμβατική μόνωση επιλέγεται κατά κόρον σε επίπεδες ταράτσες (π.χ. εμπορικά κέντρα)

Ανεστραμμένη

Στην ανεστραμμένη μόνωση, η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από τη στεγανοποίηση. Επιλέγεται κυρίως όταν μπορεί να τρυπηθεί κάθετα η τελική επίστρωση της μόνωσης. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι η στεγανωτική στρώση θα παραμείνει ακέραια. Επίσης η ανεστραμμένη μόνωση είναι κατάλληλη για δωμάτια με πράσινη οροφή, φυτεμένη, εξασφαλίζοντας χώρο για κήπο και αναδεικνύοντας την εμφάνιση του κτηρίου.

Σημαντικά πλεονεκτήματα είναι ότι στην ανεστραμμένη μόνωση δεν συμβαίνει απώλεια θερμότητας, ούτε το νερό της βροχής διαπερνάει τις μονωτικές πλάκες. Επιπλέον η συμπεριφορά της ανεστραμμένης μόνωσης στους υδρατμούς (κολυμβητήρια, κουζίνες κ.α.) είναι πολύ καλή.

Οι επιπτώσεις της ελλιπούς θερμικής θωράκισης αποτυπώνονται σε κόστη θέρμανσης και ψύξης τα οποία αυξάνονται όσο η κατασκευή παραμένει απροστάτευτη και χωρίς θερμομόνωση.

Η Monotech προτείνει θερμομόνωση ανεπιφύλακτα  σε προβλήματα όπως το «ίδρωμα» των τοίχων ή των οροφών , ανάπτυξης μούχλας κτλ. Εφαρμόζοντας πιστοποιημένα συστήματα, υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά και νέες τεχνολογίες για θερμομόνωση, τόσο σε νέες όσο και σε υφιστάμενες κατασκευές, αναβαθμίζουμε ενεργειακά το κτήριο καιεπαναπροσδιορίζουμε  την προστιθέμενη αξία του.