Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργικότητας των πισινών και των δεξαμενών νερού είναι η μη απώλεια νερού. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα των οποίων η αποκατάσταση απαιτεί υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος. Ως έμμεσο κόστος μπορεί να θεωρηθεί το κόστος λόγω διακοπής λειτουργίας (πχ δεξαμενλη πόσιμου νερού σε ξενοδοχείο, νοσοκομείο κτλ). Επιπλέον, σε περίπτωση αστοχίας και συνεχούς διαρροής, υπα΄ρχει συνεχής δαπάνη κατανάλωσης ενέργειας και αλλά και νερού για την συνεχή πλήρωση της πισίνας ή της δεξαμενής. Επιπλέον δε, οι παρακείμενοι χώροι επηρεάζονται σημαντικά.
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΕΙΔΗ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ
Η στεγανοποίηση του σκυροδέματος γίνεται από την εσωτερική όψη της πισίνας με στεγανωτικά τσιμεντοειδούς βάσεως υλικά, κατά προτίμηση κρυσταλλικής δομής και βαθιάς διείσδυσης. Η στεγανοποίηση αυτή αποτελεί μία φραγή για διαρροή των νερών της πισίνας, αλλά ταυτόχρονα και για την εισροή υπογείων υδάτων προς την πισίνα.
Τα υλικά αυτά, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ελαστικά. Ως γνωστόν τα ελαστικά τσιμεντοειδούς βάσεως στεγανωτικά κονιάματα είναι ανθεκτικά μόνο στις θετικές πιέσεις νερού και όχι στις αρνητικές. Επομένως, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εισροή των υπογείων υδάτων.
Σημεία προσοχής αποτελούν τα εξής:
- Τα τοιχία της πισίνας να μην υπερβαίνουν το καθορισμένο μήκος, χωρίς την πρόβλεψη αρμού διαστολής αφού η επόμενη στρώση, η επιπεδωτική τσιμεντοκονία, δεν είναι το ίδιο ελαστική με την υποκείμενη της (το ελαστικό τσιμεντοειδές στεγανωτικό) και συνήθως ρηγματώνει.
- Το σημείο αλλαγής κλίσης της πισίνας δηλαδή το σημείο στο οποίο η πισίνα ξεκινάει να βαθαίνει απότομα. Αποτελεί ευπαθές σημείο και πρέπει να ερευνάται από στατικό μηχανικό κατά τη φάση της μελέτης εξαιτίας της απότομής και ανομοιόμορφης παραλαβής φορτίου που παραλαμβάνει το βαθύτερο τμήμα της πισίνας σε σχέση με το υπερυψωμένο τμήμα της. Στο σημείο αυτό συνήθως παρατηρείται διαφορική καθίζηση και άρα αστοχία της στρώσης στεγάνωσης.
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ (Liner)
Αποτελεί μοναδική επιλογή για προκατασκευασμένες πισίνες αλλά και μια εναλλακτική επιλογή για πισίνες από μπετόν. Η επένδυση γίνεται με συγκόλληση φύλλων PVC ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης στεγανότητα της δεξαμενής με την προϋπόθεση ύπαρξης εξαρτημάτων ειδικών για τοποθέτηση μανδύα.
Σημεία προσοχής:
Η μη έκθεση του στον ήλιο καθώς μπορούν να προκληθεί αποχρωματισμό της μεμβράνης, αλλά και την συνεχή παρουσία νερού στη δεξαμενή καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης, η παραμικρή ανωμαλία του υποστρώματος αποτυπώνεται στο μανδύα επομένως απαιτείται απόλυτη επιπεδότητα του υποστρώματος.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις συνδέσεις της μεμβράνης με τα εξαρτήματα (φωτιστικά, σωλήνες εκροής, εισροής, υπερχειλιστές) ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η μεμβράνη να ανασηκώνεται στα κατακόρυφα τοιχία έως πάνω και να γυρνά στην οριζόντια στέψη του υπερχειλιστή.
Στις διόδους απομάκρυνσης νερού τοποθετείται τεμάχιο μεμβράνης (παντελόνι) το οποίο «αγκαλιάζει» όλο το σωλήνα και στερεώνεται με ολική κόλληση με ειδική κόλλα PVC κατά περίπτωση. Εν συνεχεία τοποθετείται ειδικό κολλάρο και σφραγίζεται με πολυουρεθανική μαστίχη .
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΩΝ ΜΕ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
Η βαφή με εποξειδικές βαφές αποτελεί την επιλογή με το χαμηλότερο κόστος (σε σχέση με τις προηγούμενες λύσεις). Η λύση όμως αυτή απαιτεί περισσότερο συχνή φροντίδα συντήρησης και προϋποθέτει το υπόστρωμα να είναι λείο, χωρίς ανωμαλίες, δίχως υγρασία.