Η θερμομόνωση χαρίζει τι αίσθημα της άνεσης στη ζέστη και στο κρύο.Πώς;

Με τη θερμομόνωση καλύπτονται οι οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες του περιβλήματος του κτηρίου, μέσω των οποίων υπάρχουν θερμικές ροές. Οι απώλειες θερμότητας το χειμώνα και οι εισροές θερμικών φορτίων το καλοκαίρι μειώνονται, ελαττώνοντας τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα. Θερμομόνωση σημαίνει οικονομία.

Τι είναι η θερμομόνωση;

Το πιο απλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτός ο όρος θερμομόνωση, είναι το θερμός. Το θερμός είναι ένα δοχείο θερμομονωμένο. Ανάμεσα στα τοιχώματά του έχει τοποθετηθεί υλικό σαν την θερμομόνωση. Έτσι τα υγρά που τοποθετούμε μέσα στο θερμός, διατηρούνται κρύα ή ζεστά για αρκετή ώρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κτήριο. Όταν είναι έχει καλή θερμόμονωση, αυτό διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα για αρκετές ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να έχουν θερμομονωθεί οι περισσότερες, αν όχι όλες του οι επιφάνειες.

Ποια υλικά είναι θερμομονωτικά και ποια πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Η θερμομόνωση επιτυγχάνεται από υλικά που εγκλωβίζουν ακίνητο αέρα. Γι΄ αυτό και όλα τα θερμομονωτικά υλικά έχουν μεγάλο πάχος και είναι ελαφριά. Υπάρχουν αρκετοί τύποι τέτοιων υλικών η επιλογή τους εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους.

Στα δώματα – ταράτσες όπου ένα κτήριο συνήθως παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες, το θερμομονωτικό υλικό απαιτείται να έχει μεγαλύτερο πάχος από τους τοίχους. Είναι μία από τις βασικές αρχές στην θερμόμόνωση.

υπάρχουν θερμομονωτικά χρώματα;

Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν μόνο ψυχρά χρώματα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία περισσότερο από τα κοινά χρώματα αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα υλικά ειδικά για θερμομόνωση

τι είναι η ανεστραμμένη μόνωση και τι η συμβατική;

Ανεστραμμένη ονομάζεται η μόνωση στην οποία η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται πάνω από την υγρομονωτική. Αν συμβαίνει το αντίθετο τότε ονομάζεται η θερμομόνωση ονομάζεται συμβατική.

Οι επιπτώσεις της ελλιπούς θερμικής θωράκισης αποτυπώνονται σε κόστη θέρμανσης και ψύξης τα οποία αυξάνονται όσο η κατασκευή παραμένει απροστάτευτη και χωρίς θερμομόνωση.

Η Monotech προτείνει θερμομόνωση ανεπιφύλακτα  σε προβλήματα όπως το «ίδρωμα» των τοίχων ή των οροφών , ανάπτυξης μούχλας κτλ. Εφαρμόζοντας πιστοποιημένα συστήματα, υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά και νέες τεχνολογίες για θερμομόνωση, τόσο σε νέες όσο και σε υφιστάμενες κατασκευές, αναβαθμίζουμε ενεργειακά το κτήριο καιεπαναπροσδιορίζουμε  την προστιθέμενη αξία του.